LANGUAGES:

Kamelull och alpackaull

Kamelull kommer från den tvåpuckliga kamelen som lever i tufft klimat på västra Kinas högslätter och i yttre delen av Mongoliet. Mot det råa klimatet och den extrema kylan skyddar djuren sig genom det ytterst fina bottenhåret i sin päls. I regel klipper man inte kamelullen utan djuren släpper den ifrån sig på våren i form av stora tussar. Dessa sorteras sedan efter finhet. En fullvuxen kamel producerar årligen cirka 5 kg ull. Eftersom kamelhåret inte genom sortering helt kan befrias från de grova täckhåren bearbetas det ofta i en komplicerad rensningsanläggning. Den därvid förädlade kamelullen är mycket lätt, slitstark och uppskattas för sin gyllene glans och för sin varma känsla.

Kamelens ull är en underbar lyxfiber, härligt varm och mjuk. Kameler som bor i Mongoliet och Kina, där det vintertid är mycket kallt, producerar en "vinterpäls" av finfibrig underull. Kamelerna släpper ullen när vädret blir varmare. Man rensar bort de grövre täckhåren och spinner ullen till ett lätt, luftigt och varmt garn med lite "tussig" känsla.

Cashmere är även den en underbar lyxfiber. Angoragetternas mjuka underull kammas av när vinterpälsen släpps, vilket kan ta upp till ett par veckor att släppa helt. Ullen rensas från täckhår och spinns till ett lätt, fylligt och oftast slätt garn. En get ger ungefär 150 gram ull per år. Ett plagg i cashmere är underbart varmt, väger knappt ingenting och är tunt och smidigt att bära.

Hem Om oss Verksamheter Aktuellt Kontakt