Det finns ett stort intresse för kameler i världen och vi har länge funderat på ett kamelcenter i Angered. Det är spännande djur som många fascineras av, säger Géza Nagy.
Just nu pågår förhandlingar med kommunen om lämplig mark i Angered där kamelfarmen kan ligga.
Géza, Deq och Abdi vill att farmen ska ligga så nära Angereds centrum som möjligt. Då blir det lätt för många att ta sig dit. Tanken är kamelerna blir ett utflyktsmål. Ridning kommer att erbjudas allmänheten liksom företagsevenemang och försäljning av kamelvaror som godis, ost och mjölk.
– Vi ser också att kamelerna kan användas i reklamsammanhang eller i samband med möhippor och svensexor, säger Géza.
Den som har mest erfarenhet av kameler av de tre är Deq. I Somalia hade hans familj kameler och som barn hjälpte han till att sköta kalvarna. Han har även en farm med 40 kameler i Tanzania som hans farbror tar hand om medan han kör buss i Göteborg.
– Somalia är det kamelrikaste landet i världen och vi har det i blodet att sköta kameler. Det är ingen vetenskap, men i Sverige är det väldigt mycket regler att sätta sig in i för att starta, säger Deq.
Även Abdi kommer från Somalia. Han hann precis avsluta sin veterinärsutbildning innan han tvingades fly till Sverige för snart 20 år sedan. Här är han lärare, men genom farmen vill han återuppta sitt stora intresse för djur och särskilt kameler.
– Många tror att kameler inte kan överleva eftersom det är så kallt här, men kameler är mycket tåliga djur, säger Abdi.
Det finns redan kameluppfödare i Sverige. Den största är Bengt Erlingsson på Öland som just nu medverkar i teveserien Bonde söker fru. Han startade sin verksamhet 1991 och har drygt 30 kameler på sin farm. Planen är att köpa in de två första kamelerna till Angered från honom.
Bengt har ännu inte fått någon förfrågan, men tycker det är positivt att allt fler får upp ögonen för kameler i Sverige:
– På 90-talet när jag fick överskottsdjur exporterade jag de flesta, men nu är det rätt så lätt att sälja kameler i Sverige och djuren är fantastiskt trevliga att jobba med, säger han.
Har intresset ökat för dig och kamelerna sedan programmet Bonde söker fru startade?
– Ja. Jag har aldrig fått så många förfrågningar om kameler till salu som i höst. Intresset från allmänheten kring min ranch på Öland är också mycket stort.
De blivande kamelföretagarna i Angered har fått hjälp av Utveckling Nordost. Det är ett projekt inom stadsutveckling, där en satsning går ut på att stödja blivande kulturföretag. En del i arbetet är att ta fram en affärsplan och knyta kontakter med näringslivet. Förhoppningen är att delar av farmen ska finansieras med EU-bidrag och företagssponsring.
Redan nästa år kan kamelfarmen i Angered vara i gång.
– Det är en företagsidé vi tror på. Det finns mycket jordbruksmark och grönytor i Angered och vi tycker det är spännande att hitta nya sätt att koppla ihop stad och land som ger bärkraftiga företag, säger Peter Rundkvist, kulturkoordinator för Utveckling Nordost.